بسم اللّه الرحمن الرحیم
بنام خداوند عشق و مهربانی
بعد از حمله تروریستی گروه القاعده در 11سپتامبر2001 برابر با 20 شهریور1380هجری شمسی به برجهای دوقلوی مرکز تجارت جهانی در شهر نیویورک، و پنتاگون واقع در ویرجینیا و متعاقب آن لشرکشی ایالات متحده آمریکا به کشورهای افغانستان و عراق،تا هم اکنون که در سال2016میلادی برابر با فروردین1395هجری شمسی قرار داریم، هیچ شب و روزی نبوده است،که در برخی از کشورهای خاورمیانه همچون افغانستان،پاکستان،سوریه،یمن و عراق شاهد کشته شدن گروه زیادی از زنان،مردان و کودکان بی گناه و به خاک و خون کشیدن آنها نباشیم.
نکته تامل برانگیزی که در میان آن همه بمب گذاری،قتل و خون، و تعرض به حق حیات و آزادی انسانها، توسط گروههای تروریستی وابسته به القاعده و داعش نمایان تر شده است،بهره برداری و سوء استفاده عده ای از به اصطلاح نویسندگان! و خاور شناسان؟ اروپایی و آسیایی می باشد، که با ماهی گرفتن از آب گل آلود خاورمیانه،همراه با روشهای گوناگون،جهت دار،هدفمند و سیستماتیک، در صدد القا و جا انداختن این تصور غلط در ذهن و فکر برخی از مخاطبین ناآگاه و یا کم اطلاع، از متون سراسر عشق و صلح و رحمت آیات قرآنی و احترام خاص اسلام ناب محمدی به مقوله اختیار،آزادی و حقوق بشرهستند، تا چنین وانمود کنند که دین مبین اسلام دین خشونت و کشتار و تحمیل اعتقادات به مردم جهان میباشد.
البته این دشمنان و مغرضان پیدا و پنهان، از رواج و شیوع چنین اندیشه های مکارانه و باطلی در غالب اسلام هراسی و اسلام ستیزی هدفمند و جهت دار،ره به جایی نخواهند برد و نتیجه کارشان چون همیشه محتوم به افشاء و شکست،توسط دیگر نویسندگان،پژوهشگران،عالمان و نواندیشان موحد و آزاده در اقصی نقاط عالم میباشد.
با تکیه و توکل به حضرت حق،در کنار هم، دل به برخی از آیات سراسر عشق و نورانیت قرآن کریم می سپاریم،تا به عنوان مشت نمونه خروار،با دستورات سعادت بخش اسلام در زمینه احترام ویژه خدا و رسولش به مقوله اختیار و اراده آزاد انسانی بیشتر آشنا شویم.
با یک بررسی کوتاه و فشرده، اما عاشقانه و آگاهانه در آیات قرآن مجید،به آسانی به این نکته مهم پی خواهیم برد،خداوند یکتا با مکانیسم الهی وحی،در ارتباط با وظیفه و رسالت پیامبری حضرت محمد{ص}،به او امر میکند، تنها وظیفه و رسالتش در قبال ملت حجاز، ابلاغ مبین و یا همان پیام رسانی آشکار،کلام آفریدگار یگانه به آن مردم بیخبر و ناآگاه میباشد.
حضرت محمد(ص)همچون همه پیامبران الهی،جز ابلاغ پیام خدا به مردم ، به منظور نشان دادن راه سعادت بخش اسلام، از چاه تباهی و بدبختی شرک،کفر،نفاق،ظلم و مردم ستیزی به آنها، هیچ وظیفه ای ندارد.
1- « ابلاغ مبین یا پیام رسانی آشکار کلام خدا به مردم »
1-بعد از مبعوث شدن حضرت محمد{ص} به مقام پیامبری در سن 40سالگی در غار حراء،رسول اکرم(ص) برای اینکه مردم نادان،متعصب و قشری حجاز را دعوت به توحید و یگانگی نماید، و به آنها از معاد،مکارم اخلاقی و عدالت اجتماعی و سایر دستوراتی که از طریق وحی الهی به او نازل شده است،سخن بگوید،2راه عمده و اصلی در برابر خود نداشت:
راه اول،راه تحمیل و اجبار اعتقادات اسلامی که خداوند توسط وحی به او امر نمود،در برابر مردم در پیش گیرد، تا آنها به زور با توحید،نبوت،معاد و عدالت آشنا شوند،و به قوه جبر و تحمیل ایمان بیاورند، و هدایت یابند-که صد البته این راه چه از نظر عقلانی و چه از نظر علمی و توحیدی با عدالت و قوانین هدفمند و تکاملی حضرت حق کاملا منافات داشت.
پس میماند، راه دوم،که راهی توحیدی،انسانی،علمی و اسلامی است.
در این طریق هدایت،خدا به رسولش امرکرد،که برای آشنایی و هدایت مردم به دین اسلام ،تنها روشی که می تواند اتخاذ نماید،ابلاغ مبین یا رساندن پیام آشکار حق به خلق خدا می باشد ::
1-سوره نور،آیه 54 :: « بر رسول وظیفه ای جز رساندن پیام نیست.»
2-سوره نحل،آیه 35 ::« .....و آیا جز پیام رسانی آشکار چیزی بر عهده پیامبران است. »
3-سوره آل عمران،آیه20::فَإنْ حَآجُّوکَ فَقُلْ أَسْلَمْتُ وَجْهِیَ لِلّهِ وَمَنِ اتَّبَعَنِ وَقُل لِّلَّذِینَ أُوْتُواْ الْکِتَابَ وَالأُمِّیِّینَ أَأَسْلَمْتُمْ فَإِنْ أَسْلَمُواْ فَقَدِ اهْتَدَواْ وَّإِن تَوَلَّوْاْ فَإِنَّمَا عَلَیْکَ الْبَلاَغُ وَاللّهُ بَصِیرٌ بِالْعِبَادِ.
ترجمه فارسی: « - و اگر در مقابل تو، به محاجه بر خیزند، بگو: من خود را در برابر خدا تسلیم ساخته ام و پیروان من [نیز چنین هستند]. به اهل کتاب و آنها که [با] کتاب [آشنایی ندارند، بگو: آیا شما هم [به همین گونه در برابر خدا] تسلیم شده اید؟ اگر تسلیم شوند، هدایت شده اند و اگر روی برتابند، وظیفه تو فقط ابلاغ است و خدا به حال بندگان بیناست.
4-سوره شوری،آیه48 :: فَإِنْ أَعْرَضُوا فَمَا أَرْسَلْنَاکَ عَلَیْهِمْ حَفِیظًا إِنْ عَلَیْکَ إِلَّا الْبَلَاغُ وَإِنَّا إِذَا أَذَقْنَا الْإِنسَانَ مِنَّا رَحْمَةً فَرِحَ بِهَا وَإِن تُصِبْهُمْ سَیِّئَةٌ بِمَا قَدَّمَتْ أَیْدِیهِمْ فَإِنَّ الْإِنسَانَ کَفُورٌ .
ترجمه فارسی: « اگر روی گردانند، [توفیق را از خودشان سلب کرده اند] ما تو را نگاهبان آنان نفرستادیم؛ وظیفه ای جز ابلاغ نداری؛ و چون رحمتی از جانب خود به انسان بچشانیم، بدان سرمست می شود؛ و اگر به سزای رفتار گذشته خود دچار مصیبتی شوند [به جای بیداری و توبه انسان ناسپاس می شود. »
5- « سوره مائده،آیه 92 :: وَأَطِیعُواْ اللّهَ وَأَطِیعُواْ الرَّسُولَ وَاحْذَرُواْ فَإِن تَوَلَّیْتُمْ فَاعْلَمُواْ أَنَّمَا عَلَى رَسُولِنَا الْبَلاَغُ الْمُبِینُ.
ترجمه فارسی: « از خدا و پیامبر اطاعت کنید و [از گناهان بر حذر باشید؛ و اگر روی برتابید، آگاه باشید که بر عهده پیامبر ما فقط ابلاغ آشکار است. »
6-سوره تغابن،آیه12 :: وَأَطِیعُوا اللَّهَ وَأَطِیعُوا الرَّسُولَ فَإِن تَوَلَّیْتُمْ فَإِنَّمَا عَلَى رَسُولِنَا الْبَلَاغُ الْمُبِینُ.
ترجمه: « از خدا و پیامبر اطاعت کنید؛ و اگر روی برتابید، [آگاه باشید که بر عهده پیامبر ما فقط ابلاغ آشکار است. »
2-« اگر خدا می خواست.....؟! »
پروردگار یگانه به همه انسانها عقل و اختیار و اراده آزاد انسانی عطا نمود.از این رو هر فردی خود،مختار و آزاد است،که با رجوع به عقل خدادادی-همراه با تحقیق و مشورت با افراد مومنی که خود راه سعادت را در ورطه نیت،گفتار و عمل انتخاب نمودند،به خدا و رسولش ایمان بیاورد، و راه هدایت و سعادت دنیوی و اخروی را برگزیند، و یا نه، در چاه بی عقلی،نفس پرستی،شقاوت و بدبختی سقوط کند.
خداوند یگانه در آیات متعددی به رسول اکرم{ص}تاکید میکند،اگر اراده حضرت حق بر هدایت همه مردم جهان قرار میگرفت،همه ایمان می آوردند،ولی خدا نظام خلقت انسان را بر اساس اختیار و اراده آزاد انسانی،که وجه تمایز آدمیزاد از دیگر موجودات زنده است، قرار داد.
از این رو پیامبر مکرم اسلام وکیل،وصی،کارگزار، و نگهبان مردم،در اجرا و یا عدم اجرای فرامین زندگی سازی که در جهت هدایت و رستگاری به آنها ابلاغ نموده،نمی باشد. او تنها بیم دهنده،بشارت دهنده و پیام رساننده دستورات الهی به بندگان خداوند یگانه می باشد.
آیات نمونه ::
7-سوره انعام،آیه 107 :: وَلَوْ شَاء اللّهُ مَا أَشْرَکُواْ وَمَا جَعَلْنَاکَ عَلَیْهِمْ حَفِیظًا وَمَا أَنتَ عَلَیْهِم بوَکِیلٍ.
« اگر خدا می خواست شرک نمی ورزیدند [ولی نظام خلقت انسان را بر اساس اختیار قرار داد] ؛ و تو را نگاهبان آنها تعیین نکرده ایم؛ و کارگزار آنان نیستی. »
8-سوره مائده،آیه 48:: وَأَنزَلْنَا إِلَیْکَ الْکِتَابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقًا لِّمَا بَیْنَ یَدَیْهِ مِنَ الْکِتَابِ وَمُهَیْمِنًا عَلَیْهِ فَاحْکُم بَیْنَهُم بِمَا أَنزَلَ اللّهُ وَلاَ تَتَّبِعْ أَهْوَاءهُمْ عَمَّا جَاءکَ مِنَ الْحَقِّ لِکُلٍّ جَعَلْنَا مِنکُمْ شِرْعَةً وَمِنْهَاجًا وَلَوْ شَاء اللّهُ لَجَعَلَکُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً وَلَکِن لِّیَبْلُوَکُمْ فِی مَآ آتَاکُم فَاسْتَبِقُوا الخَیْرَاتِ إِلَى الله مَرْجِعُکُمْ جَمِیعًا فَیُنَبِّئُکُم بِمَا کُنتُمْ فِیهِ تَخْتَلِفُونَ .
ترجمه فارسی : « قرآن را بحق بر تو نازل کردیم که کتب پیشین را تصدیق می کنند و نگاهبان آنهاست ، پس طبق آنچه خدا نازل کرده است میان آنها داوری کن و [با غفلت از آیات حقی که بر تو آمده است هوسهایشان را پیروی مکن؛ برای هر گروه از شما آیین و روشی مقرر کردیم؛ و اگر خدا می خواست شما را امتی واحد [و موحد] قرار می داد، ولی می خواهد در مورد موهبت اختیار که به شما داده است، شما را آزمایش کند، از این رو در نیکویی ها [بر یکدیگر] سبقت گیرید، که بازگشت همه شما به پیشگاه خداست و در موارد اختلافتان [داوری و] شما را آگاه می سازد. »
9- سوره شوری،آیه 8 :: وَلَوْ شَاء اللَّهُ لَجَعَلَهُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً وَلَکِن یُدْخِلُ مَن یَشَاءُ فِی رَحْمَتِهِ وَالظَّالِمُونَ مَا لَهُم مِّن وَلِیٍّ وَلَا نَصِیرٍ.
ترجمه: « اگر خدا می خواست، همه مردم را امتی واحد [و موحد] قرار می داد، ولی [پدیده اختیار را مقرر داشت و بر اساس آن هر که را بخواهد، به رحمت خویش درآورد، و شرک ورزان هیچ کارساز و یاوری نخواهند داشت. »
10-انعام/107 :: « اگر خدا می خواست هیچ کس مشرک نمی شد.....»
11-سوره بقره/آیه253 :: « اگر خدا می خواست-پیروان عیسی(ع)-یگدیگر را نمیکشتند،ولکن او به اراده خود عمل می کند.
12-یونس/99 :: وَلَوْ شَاء رَبُّکَ لآمَنَ مَن فِی الأَرْضِ کُلُّهُمْ جَمِیعًا أَفَأَنتَ تُکْرِهُ النَّاسَ حَتَّى یَکُونُواْ مُؤْمِنِینَ .
« اگر پروردگار تو می خواست همه اهل زمین [جبراً] ایمان می آوردند [ولی به حکمت خود، پدیده اختیار را به انسان تفویض کرد] ؛ آیا تو می خواهی مردم را وادار کنی که ایمان آورند؟ »
13-انعام/35 :: .....وَلَوْ شَاء اللّهُ لَجَمَعَهُمْ عَلَى الْهُدَى.....
ترجمه : « ..... اگر خدا می خواست همه را [به اجبار] به راه هدایت جمع می کرد.....»
14-انعام/149 :: قُلْ فَلِلّهِ الْحُجَّةُ الْبَالِغَةُ فَلَوْ شَاء لَهَدَاکُمْ أَجْمَعِینَ.
ترجمه فارسی :« بگو: برهان رسا ویژه خداست؛ و اگر می خواست، همه شما را [جبراً] هدایت می کرد [ولی حکمتش اختیار را تجویز کرد]. »
کد مقاله :: 1/1
ادامه دارد.